• Mental coaching

 • Tips voor het vergroten van je mentale weerbaarheid

  Trek je de negatieve opmerkingen van mensen aan, of is jouw zelfvertrouwen aangetast als anderen jouw spel bekritiseren?    

  Deze week sprak ik een voetballer die zei:
       
  "Ik word vaak mentaal uitgedaagd tijdens de training als een teamgenoot me erop wijst dat ik iets niet goed doe, zoals mijn tegenstander laten lopen of als ik de bal niet op tijd afgeef. Ik vraag me af waarom ik dat niet tijdig zie, waardoor mijn prestaties negatief worden beïnvloed."
       
  Heeft wat anderen zeggen invloed op jouw prestaties? Als anderen zeggen: je wint geen duels, je passes komen niet aan, een bepaalde tegenstander passeert je regelmatig en twijfel je daardoor aan je vaardigheden of techniek?
       
  Gebrek aan vertrouwen of zelfvertrouwen is het grootste mentale blok om voortdurend goed te kunnen presteren.
       
  Gebrek aan vertrouwen of zelfvertrouwen is iets dat je belet jouw talent verder te ontwikkelen.
       
  Gebrek aan zelfvertrouwen is jouw grootste tegenstander die je kunt tegenkomen in je voetbalcarrière.
       
  Dus wat is het antwoord op dit vertrouwensdilemma?
       
  Laten we eens kijken wat een van de meest succesvolle atleten in hun sport te zeggen heeft over vertrouwen. Bijvoorbeeld Steph Curry, speler van de Garden State Warriors. Hij wordt beschouwd als een van de grootste shooters in de geschiedenis van NBA.
       
  Curry is niet bang om te schieten vanaf elke plek aan het offensieve einde van het veld, zelfs op drie meter afstand van de 3-puntslijn. De 3-punts lijn van de NBA bevindt zich in feite 7 meter van het midden van de mand.
       
  Vanaf een afstand tussen de 9 en 11 meter schiet Curry ongeveer 54 procent, terwijl de rest van de competitie ongeveer 22 procent schiet vanaf dezelfde afstand.
       
  In een interview sprak Curry over het vertrouwen dat de Warriors en vooral hij hebben, zelfs wanneer hij geconfronteerd wordt met het verliezen van het NBA-kampioenschap van 2019.
       
  Curry zegt: “Ik luister niet vaak naar wat iemand zegt over wat wij [de Golden State Warriors] wel of niet kunnen doen of wat ik persoonlijk kan doen. Ik weet niet of dat koppigheid of ultiem zelfvertrouwen is, maar het is gewoon het feit dat ik weet dat ons team gewoon is gaan geloven dat zij beter zijn dan de rest. "
       
  Misschien is het een beetje van beide. Eigenwijsheid, wat betekent dat je niet wordt afgeleid door zaken van buitenaf en vertrouwen dat je gelooft in je techniek om naar beste vermogen te presteren onder alle westrijdomstandigheden.
       
   Ultiem vertrouwen is een combinatie van:
       
      1. Eigenwijsheid of focus - Focus je op de dingen die je kunt controleren en niet op de meningen van anderen of de talloze andere oncontroleerbare afleidingen die je geest kunnen overspoelen.
       
      2. Geloof in je vermogen om te presteren - Een onwrikbaar geloof in je vermogen om te presteren in de competitie, zelfs als die doelen nog niet eerder zijn bereikt.
       
  Ultiem vertrouwen is de mentale vaardigheid die Curry heeft geholpen ongeëvenaarde resultaten te bereiken.
       
  Een van de manieren waarop Curry vertrouwen kreeg in zijn vermogen om 3-punts shots te maken van ver voorbij de 3-punts boog, is dat hij oefende met het maken van duizenden op shots vanaf die afstand.
       
  Onwrikbaar vertrouwen:
       
  Vertrouwen moet van binnenuit komen en niet van anderen. Daarom wordt het ZELFvertrouwen genoemd.
       
  Regelmatig trainen en wedstrijden spelen schept vertrouwen, maar je moet blijven geloven dat je goed kunt presteren.
       
  Vertrouwen kan fragiel zijn als je de opmerkingen van anderen toestaat je geloof in jouw vaardigheden en ervaring negatief te laten beïnvloeden.
       
  De beste manier om met kritiek om te gaan is het te op te vatten als een advies om je zwakke punten te verbeteren, niet wat er mis is met je spel. Focus op je sterke punten, maar streef er ook naar je zwakke punten te verbeteren.