FC Boshuizen geeft niet thuis en raakt ongeslagen status kwijt

Eerste klasse A (zondag)-Het was zondagmiddag de onderste tegen de bovenste, oftewel het Leidse FC Boshuizen ging op bezoek bij het Amsterdamse Zeeburgia. De thuisclub, een begrip in voetballand wat betreft onder andere het opleiden van (jonge) spelers die vervolgens door een BVO worden gescout, heeft een zeer jonge selectie waarvan een groot aantal spelers tot voor dit seizoen alleen nog maar in de jeugd had gevoetbald. Dit was ook terug te zien in eerdere wedstrijden waarbij men duidelijk moest wennen aan het grote mannenvoetbal en conditioneel was het aanpoten geblazen. In de wedstrijdbespreking had trainer Marcel IJzendoorn gevraagd welke valkuilen er mogelijk zouden kunnen zijn; onderschatting en (het omgaan met) tegenslag kwam er als reactie vanuit de groep. Na ruim 90 minuten voetbal stond er 3-2 op het scorebord, de vraag leek gerechtvaardigd: ,,Was Zeeburgia nou zo goed, of was FC Boshuizen nou zo slecht en was er inderdaad sprake van onderschatting?” Het antwoord zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen, feit was wel dat de overwinning verdiend was en dat de gastheren veel te laag staan gezien het vertoonde spel en inzet.

Na een zeer gastvrije ontvangst, onder een heerlijk najaarszonnetje en op een fantastische accommodatie (tribune in de kantine, achter glas) werd er om exact 14.00 uur afgetrapt en na amper 10 minuten spelen lag de bal al achter keeper Jean Marc Antersijn. Spits en plaaggeest Edwin Milton kon tussen een aantal spelers in zijn voet tegen een voorzet vanaf de zijkant plaatsen, en zette de thuisclub op voorsprong. Nog niets aan de hand, ware het niet dat de bezoekers weinig tot niets konden creëren. Te veel de lange bal, het maken van verkeerde keuzes, overal een stapje te laat en teveel spelers die niet thuis gaven. Met een minimale achterstand kon er in de rust besproken worden hoe het beter moest, echter eerdergenoemde Milton schoot vlak voor het rustsignaal vanuit de draai de 2-0 op het bord.

Vlak na de pauze bracht Younes Seghrouchni de spanning terug, met een streep was het verschil weer één en alles met een geel-blauw hart ging er eens goed voor zitten want alles was nog mogelijk. Nauwelijks een paar minuten later was het verschil weer twee. Derinio Manhoef was de doelpuntenmaker en dat was toch wel een tik. Halverwege de tweede helft bracht Gerson Pisas de spanning weer terug in de wedstrijd, maar wie een belegering van het Zeeburgia doel had verwacht kwam bedrogen uit. Het gevaar moest komen vanuit opportunistisch spel en spelhervattingen, een paar minuten voor tijd schoot Sohrab Safi een vrije trap vanaf een meter of 18 bovenop de kruising, maar daar bleef het dan ook bij. De thuisclub had in de omschakeling nog de beste kansen, maar de stand bleef ongewijzigd. De rode lantaarndrager had haar eerste driepunter te pakken, de tot deze wedstrijd trotse koploper haar eerste nederlaag. Kevin Mpuisa viel overigens uit met een blessure aan het onderbeen, de verwachting is dat hij in ieder geval tot de winterstop is uitgeschakeld.

Michael Owel baalde na afloop maar was ook realistisch. ,,We hadden vandaag een offday, en dat kwam voor mij niet helemaal als een verrassing. Niet over hoe er getraind wordt, want daar valt niets op aan te merken, maar ik merk in de groep dat een aantal spelers teveel met randzaken bezig is. Dat leidt ongetwijfeld af, en dat tast het collectief aan. Als team, als collectief, hebben we er tot nu toe altijd gestaan en dat is ook onze kracht. En als iedereen zich aan de opdrachten houdt en vanuit de organisatie speelt dan zijn wij een moeilijk te kloppen ploeg. Maar als er net zo als vandaag teveel spelers het laten afweten, en dan kijk ik  zeker ook naar mezelf, en iedereen maar wat doet dan kunnen wij ook van elke ploeg verliezen.” Duidelijke taal dus en als toevoeging: ,, Misschien zijn wij ook helemaal niet zo goed zoals iedereen denkt en doen we het gewoon uitstekend als we bij de eerste vijf eindigen.”

Zo verliest FC Boshuizen haar ongeslagen status tegen een (jonge) ploeg die ongetwijfeld nog flink gaat stijgen op de ranglijst. Of er bij de bezoekers sprake is geweest van onderschatting is natuurlijk lastig aan te geven, de vraag is wel ontstaan of dit de eerste haarscheurtjes waren of betreft het hier een incident? Het is aan IJzendoorn, de rest van de staf en aan de spelersgroep om hier in de komende weken het antwoord op te geven. De eerste periodetitel ligt niet meer helemaal in eigen hand (concurrent JOS Watergraafsmeer staat gelijk in punten, ook in doelsaldo maar hebben meer doelpunten voor). Aanstaande ZATERDAG spelen de Leidenaren om 14.00 uur thuis tegen vierdeklasser Zwartewaal, een wedstrijd in het kader van de districtsbeker. Er was ook nog positief nieuws te melden want zowel Safi als Sjoerd Winkelman hebben aangegeven ook volgend seizoen in het shirt van FC Boshuizen te bewonderen te zijn.

Zeeburgia – FC Boshuizen 3-2 (2-0) 10. 1-0 Milton, 44. 2-0 Milton, 49. 2-1 Seghrouchni, 52. 3-1 Manhoef, 70. 3-2 Pisas. Scheidsrechter De Waal, toeschouwers 120.

Opstelling FC Boshuizen : Antersijn, Winkelman, Seghrouchni, Owel, Safi, Sinteur, Zenzen, Neuteboom, Mpuisa (Dreesde), Pisas, Van Gils.

Opstelling Zeeburgia : Pacuku, Ebulue, Moestalam, Bruijn, Refos, Pengel, Milton, Kort, Manhoef, Held, Antwi.

Tekst: Leiden Amateur Voetbal

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*